De Wonderlandtrail

De Wonderland Trail
De Wonderland Trail Veluwe loopt over de Veluwe van Zuid naar Noord (of andersom natuurlijk). De totale afstand is ongeveer 120 km lang en loopt van Wageningen naar Nunspeet. Je loopt over de paden van de Veluwe. Je komt niet door dorpen en zult ook niet veel gebouwen gaan zien. Het hele idee is dat je de natuur optimaal beleeft.

Wageningse berg – Quadenoord (.. km)

De Wonderlandtrail start op het Bergpad in Wageningen. Dit pad loopt over de Wageningse berg. De Wageningse berg is een stuwwal die in de voorlaatste ijstijd werd gevormd door ijs die vanuit de Gelderse Vallei het bodemmateriaal 2 kanten opduwde. Lopend op het bergpad heb je mooi uitzicht op de Nederrijn, de uiterwaarden en de Betuwe. Bovenop de berg loop je verder via Landgoed Oranje Nassau’s Oord met z’n prachtige naaldbossen naar boswachterij Oostereng. In die boswachterij  bevindt zich het Renkums Beekdal. Net als de Wageningse berg is ook het Renkums beekdal in de voorlaatste ijstijd gevormd. Vroeger stonden hier watermolens voor onder andere de papierindustrie. Begin 21e eeuw is de industrie die hier nog steeds zat, ontruimd en werd hier een nieuw natuurgebied aangelegd. Het Renkums Beekdal loopt door in landgoed Quadenoord. Op dit landgoed bevindt zich onder andere ook een natuurkampeerterrein en een beeldentuin.

Ginkelse heide en Eder heide (.. km)

Via bospaadjes lopen we door de bossen van landgoed Quadenoord naar een plaats waar we de spoorlijn van Utrecht naar Arnhem en de A12 kunnen passeren.  Daarna lopen we richting de Ginkelse heide. Op deze heide vonden in september 1944 de geallieerde luchtlandingen plaats in het kader van Operatie Market Garden. Op de heide staat nog een schaapskooi. De Ginkelse heide gaat aan de andere zijde van de weg over in de Eder heide. Dit is net als de Ginkelse hei een militair oefenterrein. Militairen zie je hier niet vaak. Wat wel opvalt zijn de brede zandpaden.  Op de Eder heide is de stilte nog goed te ervaren. Hoe verder we van de weg af komen hoe rustiger het wordt, zeker wanneer we ook het fietspad niet meer zien.

Planken Wambuis, Mosselse Zand en De Zanding (… km)

Na de Ginkelse en Eder heide gaat de route via de uitgestrekte bossen en glooiende heidevelden van het Planken Wambuis dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Midden in het Planken Wambuis ligt Mossel. Mossel was vroeger een landbouwenclave. Nu bestaat Mossel uit een boerderij, huis en theeschenkerij. In de buurt van Mossel kun je veel wild spotten: wilde zwijnen, reeën en herten. Na het Planken Wambuis gaat de route verder via een aantal prachtige natuurgebieden die door de gemeente Ede worden beheerd, zoals het Mosselse zand en De Zanding. Hier vind je, zoals de naam al zegt, mooie stukken met stuifzand omgeven door veel naaldhout.

De Hoge Veluwe (… km)

Het volgende hoogtepunt van de route is Nationaal Park De Hoge Veluwe. De Hoge Veluwe is de unieke nalatenschap van Anton en Helene Kröller-Müller. Anton was een succesvolle zakenman uit Rotterdam die aan het begin van de 20e eeuw het landgoed De Hooge Veluwe stichtte waar hij kon genieten van de natuur en rust en kon jagen. Helene wijdde zich vrijwel volledig aan haar grote liefde, de moderne kunst. Haar prachtige collectie wordt tentoongesteld in museum Kröller-Müller dat in het park ligt. Om de Hoge Veluwe te betreden, moet je er rekening mee houden dat er entree moet worden betaald. Na het park binnengelopen te zijn, komen we in een wereld waarin de natuur overheerst. We gaan na de ingang gelijk naar rechts een klein wandelpaadje in. We lopen eerst door heuvelachtig bosterrein, welk overgaat in vlakker en kaler terrein. Er is hier veel gekapt om het terrein meer open te krijgen. Je komt vervolgens bij het jeneverbessenbos. Deze plant is in Nederland een wettelijk beschermde boom, omdat er steeds minder voorkomen. Na het jeneverbessenbos vervolgd de route zich via bospaden en over zandverstuivingen richting het centrum van de Hoge Veluwe. Daarna wordt er via bospaden doorgewandeld richting de uitgang van de Hoge Veluwe bij Hoenderloo. Net voor de uitgang bevindt zich het natuurkampeerterrein van de Hoge Veluwe.

Hoog Buurloo (… km)

Na De Hoge Veluwe laten we Hoenderloo rechts van ons liggen en we lopen zo snel mogelijk het bos weer in. Via spannende bospaden komen we plots uit bij een uitzichtpunt over de  Hoog Buurlose heide. Via de heide lopen we verder. Af en toe staat er in de bosrand nog een mooie jeneverbes.  Uiteindelijk lopen we vlak langs Hoog Buurloo. Hoog Buurloo is een oude landbouwenclave. Je vindthier onder andere nog een aantal oude schaapskooien.

Radio Kootwijk en het Kootwijkerzand (… km)

De route na Hoog Buurloo gaan we via een aantal bospaadjes door naar Radio Kootwijk. Een stukje bebouwing in de route die we opzettelijk aandoen. Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark, gebouwd in 1918 voor de communicatie tussen Nederland en zijn voormalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Nu is het gebouw in bezit van Staatsbosbeheer. Dit is zo’n imposant gebouw dat we deze niet willen ontwijken. Na Radio Kootwijk te zijn gepasseerd gaan we via de heide naar het Kootwijkerzand dat we struinend oversteken. Het Kootwijkerzand is 700 hectare groot en de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Helaas groeit het steeds verder dicht door mosvorming, maar hier worden wel regelmatig beheersmaatregelen tegen genomen. Op de open vlakte van het Kootwijkerzand kan de temperatuur oplopen tot 60 graden Celsius, terwijl de temperatuur ’s nachts ook in de zomer tot onder nul kan dalen. Kenmerkend voor het Kootwijkerzand zijn de grillig gevormde vliegdennen. Na het Kootwijkerzand lopen we weer verder door het bos.

Rondom Garderen (… km)

We passeren de A1 en gaan via het bos Vossen kort naar de ‘bewoonde’ wereld. We slingeren over de Ouwendorperweg door glooiend boerenland en door het gehucht Ouwendorp dat uit slechts vier huizen bestaat. Vervolgens steken we weer snel het bos in. We komen door het kleine landgoed ‘t Sol, waar in het voorjaar de brem prachtig bloeit. Vervolgens steken het Houtdorperveld over, een uitgestrekt en meestal verlaten heideveld.

Speulder en Sprielderbos – Ermelose heide (… km)

Het Speulder- en Sprielderbos is één van de oudste bossen van Nederland. Er is veel loofhout te vinden, eiken en beuken. Veel van de loofbomen zijn oud en dik. Het dode hout blijft meestal liggen, waardoor het bos echt aandoet als een natuurlijk oerbos. Ook vind je in het Speulder- en Sprielderbos  veel vakken met donker bos bestaande uit oude douglas- en fijnsparren. In het Speulder- en Sprielderbos vind je ook het ‘Solse Gat’. Dit is een diepte kuil, die in de ijstijd al is ontstaan door een draaikolk in gletsjerwater. Er is echter ook een legende die het ontstaan anders verklaart. Volgens de legende stond op de plek van het Solse Gat vroeger een klooster. De kloosterlingen feestten, dronken en genoten van het leven. Totdat tijdens een storm een enorme blikseminslag plaats vond en het klooster verdwenen bleek te zijn. Al wat restte was een gat. Nog steeds kun je om 12 uur ’s nachts de klokken horen. Het Speulder- en Sprielderbos is ook bekend om zijn dansende bomen. Eeuwenlang werden de rechte bomen gekapt voor de bouw van huizen en de kromme bomen bleven staat. Het lijkt of deze bomen bewegen, oftewel te dansen.
In het Speulder- en Sprielderbos ligt ook boshuis Drie met natuurkampeerterrein Drie.

Ermelosche heide, Landgoed Leuvenum en leuvenumse bos (… km)

Na het verlaten van het Speulder- en Sprielderbos komen we op de Ermelosche heide. Weer een prachtig heideterrein. In de Romeinse tijd lag in dit gebied een marskamp, de sporen hiervan zijn nog steeds zichtbaar. Na het oversteken van de weg vervolgen we de route over landgoed Leuvenum. Dit gebied bestaat uit bossen, afgewisseld met wat boerderijen en weilanden. Het landgoed gaat bijna vloeiend over in het Leuvenumse bos. Dat bos wordt beheerd door Natuurmonumenten. Hier zien we onder andere de Leuvenumsebeek. Met zijn 17 kilometer de langste beek van de Veluwe. Hij loopt van het Uddelermeer naar het Veluwemeer.

Hulshorsterzand – Elspeetsche heide (.. km)

We verlaten de bossen om naar het Hulshorsterzand te lopen. Het Hulshorsterzand was 100 jaar geleden helemaal dichtgegroeid met naaldbomen. Aangeplant door de mens om het stuivende zand te stoppen. Door Natuurmonumenten is dit gebied vrijgemaakt zodat het zand weer kan stuiven. Nadat we het zand overgestoken zijn, komen we weer in het bos uit. Midden in het bos vinden we Aortjes huus: een arbeidershuisje die helemaal afgelegen en verlaten in het bos ligt. We lopen verder richting de Stakenberg. Op de Stakenberg staat een uitkijktoren, maar die laten we links liggen. We vervolgen onze route slingerend over de Elspeetsche heide. De Elspeetsche heide was oorspronkelijk bosgebied. De bomen werden gekapt en het gebied werd eeuwenlang gebruikt voor de schapenhouderij. Door de begrazing ontstond een uitgestrekt heideveld dat tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd voor de mestproductie. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit gebied militair terrein. In 1995 werd het gebied afgestoten door Defensie en nu is het dus weer een natuurgebied.

Elspeetsche heide  – Nunspeet (… km)

Na het oversteken van de weg komen we op de Noorderheide, weer een prachtig, glooiend heideterrein. Via bossen en een nat heidegebied lopen we verder richting het Zandenbos. Dit is een afwisselend bosgebied waar veel wordt gerecreëerd en ook veel recreatieve voorzieningen zijn aangelegd. Na het Zandenbos lopen we door het Vennenbos naar het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, het eindpunt van de route.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.